• 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e
  • 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e

Skandinaavisen selkeää

03.09.2021

Skandinaavinen sisustustyyli on ajatonta, selkeää, pelkistettyä ja linjakasta. Skandinaavinen sisustaja suosii laadukkaista, kestäviä huonekaluja ja vaaleat värit ovat pinnalla.

Vaaleat värit tukevat loistavasti luonnonvaloa, ja sitä skandinaavisessa sisustuksessa pyritäänkin korostamaan. Vaalea väri luo myös tilan tuntua. Pohjolan pitkät ja pimeät talvet ovat myös osasyynä vaalean värin suosimiseen. Ihmisen kaipuu valoon on loputon. Puhtaan valkoisen kaveriksi voit sekoittaa hieman murrettuja sävyjä, kuten esimerkiksi pellavaa tai harmaan eri sävyjä.

Yhdistele rohkeasti erilaisia materiaaleja, jotta saat kontrastia. Käytä valoa heijastavia pintoja; lasia ja kromia tai kovapintaista valkoista maalia. Pehmeyttä luot esimerkiksi taljoilla kovien penkkien päällä tai verhoile villalla kova rahi. Lisää myös kiiltävien kovapintaisten huonekalujen seuraksi rosoisia sisustuselementtejä. Metallia, vanhaa puuta.. Ja vaikka skandikoti olisikin materiaalivalinnoissaan vaalea, kukaan ei kiellä lisäämästä joukkoon mustaa tai harmaata lisäämään kontrastia.

Ajattomina sisutuselementteinä toimivat puu ja lasi ovat erottamaton pari skandikodissa. Käytä peilejä, puisia huonekaluja ja lasisia sisustusesineitä. Niillä saat luotua ajattoman ja valoisan sisustuksen. Yhdistä tähän vielä metallin kiiltoa. Messinki, kromi ja alumiini ovat kaikki toimivia. Niitä voit käyttää huonekaluissa, valaisimissa ja sisustusesineissä.

Tekstiilit ovat valkoisia, kevyen harmaita ja beesin eri sävyjä. Pellava, villa ja puuvilla on luonnonmateriaaleista niitä joita kannattaa käytää. Myös hamppu on suosittua, koska se kestää käyttöä ja on väritykseltään mainio. Aito pehmeä ja lämmin villa yhdistettynä puupintaan tuntuu ihanalta ja pitää talvella varpaat lämpiminä. Istuimelle voi myös hankkia taljan. Ja lattialle voi heittää esimerkiksi poron taljan luomaan tunnelmaa.

Myös lattiapinnoissa suositaan luonnonmateriaaleja. Vaalea koivulattia tai tammiparketti ovat hyvin suosittuja. Saarni ja bambu nostavat myös suosiotaan lattiamateriaaleissa.

Mattomateriaalit ovat pitkälti luonnonmateriaaleja sisältäviä juutti,- sisal,- tai paperinarumattoja, mutta myös erilaiset taljat sopivat skandinaaviseen sisustukseen. Ryijy- ja räsymatot ruskean eri sävyisinä tuovat hieman kontrastia ja säröä muuten niin selkeään sisustukseen.

Käytä laadukkaita, ajattomia kalusteita. Kotimaiset Aallon ja Artekin kalusteet ovat pohjoismaista ajattomuutta. Aallon koivukalusteet, pöydät ja tuolit säilyttää aina suosionsa, sukupolvelta toiselle.

Muista sisustuselementtien kohdalla olla pikemminkin nuuka kuin runsaskätinen. Vähempi on parempi. Taidesineissä muista selkeys.

Pääsääntöisesti skandinaavinen sisustus on siis hyvin minimalistista, selkeää, modernia ja linjakasta sisustamista. Tyyliä maustetaan heittäytymällä hurjaksi ja lisäämällä sisutukseen luonnon eri sävyjä, mustaa, harmaata ja hulluttelemalla pintamateriaaleilla. Skandinaavinen sisustus näyttää aina tyylikkäältä ja siistiltä.