• 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e
  • 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e

Miten selviytyä suomalaisen perinteen alastomasta totuudesta?

14.07.2023

Saunominen on suomalainen perinne, joka on ollut osa kulttuuriamme jo vuosisatojen ajan. Tämä harrastus on niin suosittu, että Suomessa on noin 3,3 miljoonaa saunaa – niin paljon, että yhtä asukasta kohti niitä on enemmän kuin missään muussa maassa. Saunakulttuurin keskiössä on saunaetiketti, joka määrittelee miten saunassa tulee käyttäytyä. Kerronkin tässä pääpiirteittäin saunan käyttäytymissäännöistä ja annan vinkkejä, miten selviytyä suomalaisen perinteen alastomasta totuudesta.

Ymmärrä saunaetiketti

Saunaetiketti on tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Tämä tarkoittaa, että saunassa tulee käyttäytyä tietyllä tavalla, jotta kaikki voivat nauttia saunomisesta. Ensimmäinen ja tärkein sääntö on, että saunassa ollaan alasti. Tämä johtuu siitä, että saunassa on tarkoitus puhdistaa keho hikoilun avulla.

Toinen tärkeä sääntö on, että saunassa ollaan hiljaa. Saunassa ei puhuta kovalla äänellä tai huudeta. Tämä johtuu siitä, että saunassa tulee rentoutua ja nauttia hiljaisuudesta. Saunassa annetaan lämmön hieroa lihaksia, eikä saunassa kuulu remuta.

Kolmas tärkeä sääntö on, että saunassa tulee kunnioittaa muita saunojia. Tämä tarkoittaa, että saunassa ei tuijotella muita saunojia tai tehdä mitään epäasiallista.

Valmistaudu saunomiseen

Ennen saunomista on tärkeää valmistautua oikein. Ensimmäinen asia, jonka tulee olla mielessä, on se, että saunassa ollaan alasti. Tämä tarkoittaa, että mukaan ei tarvitse ottaa mitään vaatteita. Sen sijaan, mukaan kannattaa ottaa pyyhe ja mahdollisesti juotavaa.

Toinen tärkeä asia on saunassa käytettävät välineet. Saunassa käytetään yleensä pesusieniä ja pesuharjoja. Markkinoilla on myös mukavia pesukintaita. Iho puhdistetaan perusteellisesti hankaamalla joko sienellä tai harjalla. On suositeltavaa käyttää omia pesuvälineitä, jotta vältät mahdolliset infektiot.

Kolmas tärkeä asia on saunassa käytettävät tuotteet. Suosittelemme käyttämään kestäviä tuotteita, kuten bambupyyhkeitä ja -sieniä, jotta vältät turhan jätteen syntymisen.

Saunan käyttö

Saunan käyttö on yksinkertaista. Ensimmäinen askel on lämmittää sauna. Kun sauna on tarpeeksi kuuma, voit astua sisään ja istua lauteille. Muista, että saunassa ollaan alasti.

Toinen tärkeä asia on saunomisen kesto. Suosittelen saunomisen kestoksi noin 15-20 minuuttia. Tämän jälkeen voit mennä ulos ja jäähdytellä hetken aikaa. Tämän jälkeen voit palata takaisin saunaan ja toistaa prosessin tarvittavan monta kertaa. Muista riittävä nesteytys!

Kolmas tärkeä asia on saunan jälkeen tehtävät toimet. Kun olet saunonut tarpeeksi, muista pestä itsesi huolella ja kuivatella kunnolla.

Saunan hygienia

Saunan hygienia on tärkeä osa saunomista. Ensimmäinen tärkeä asia on sienien ja pesupussien käyttö. Muista käyttää omia sieniä ja pesupusseja. Näin vältät mahdolliset infektiot. Jos et kuitenkaan voi käyttää omia, muista huolellinen pesuvälineen huuhtelu ennen käyttöön ottoa.

Toinen tärkeä asia on saunan siisteys. Saunan tulee olla puhdas ennen ja jälkeen käytön. Muista pyyhkiä lauteet ja lattia ennen kuin astut saunaan.

Kolmas tärkeä asia on saunan ilmanvaihto. Saunan tulee olla hyvin ilmastoitu, jotta ilma kiertää ja haju poistuu.

Kestävien tuotteiden käyttö

Saunassa käytettävien tuotteiden tulee olla kestäviä. Tämä tarkoittaa, että ne voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Suosittelen käyttämään bambupyyhkeitä ja -sieniä, sillä ne ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Toinen tärkeä asia on tuotteiden valmistus. Tuotteiden tulee olla valmistettu kestävistä materiaaleista ja niiden valmistuksessa tulee huomioida ympäristöystävällisyys.

Kolmas tärkeä asia on tuotteiden hävittäminen. Tuotteet tulee hävittää asianmukaisesti, jotta ne eivät aiheuta haittaa ympäristölle.

Yleisiä harhaluuloja suomalaisesta saunakulttuurista

Suomalaisesta saunakulttuurista on monia harhaluuloja. Yksi yleinen harhaluulo on, että saunassa tulee olla pyyhe päällä. Tämä ei ole totta, sillä saunassa ollaan ehdottomasti alasti. Tämä voikin, varsinkin ulkomaalaisille olla täydellinen shokki.

Toinen yleinen harhaluulo on, että saunassa tulee puhua. Tämä ei ole totta, sillä saunassa tulee nauttia hiljaisuudesta. Sauna onkin suomalaiselle small talkingin hallitsijalle oiva paikka luoda esimerkiksi asiakassuhteita.

Kolmas yleinen harhaluulo on, että saunassa ei saa nauttia virvokkeita. Nesteytys on osa täydellistä sauna kokemusta

Vinkkejä

Saunassa käynti voi olla jännittävää, varsinkin jos olet ulkomaalainen. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua selviytymään suomalaisen perinteen alastomasta totuudesta:

Älä tuijota muita saunojia.

Älä tee mitään epäasiallista.

Muista käyttää omia pesusieniä ja pyyhkeitä

Nauti hiljaisuudesta.

Rentoudu ja nauti saunasta.

Saunominen maailmalla

Saunominen ei ole vain suomalainen perinne. Saunomista harjoitetaan ympäri maailmaa eri muodoissa. Esimerkiksi Japanissa on samankaltainen perinne nimeltään onsen, joka on kuumien lähteiden kylpylä. Venäjällä on banja, joka on höyrysauna, ja Turkissa on hamam, joka on höyrysauna ja kylpylä.

Yhteenveto

Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria. On tärkeää ymmärtää saunaetiketti, jotta kaikki voivat nauttia saunomisesta. Ennen saunomista on tärkeää valmistautua oikein ja käyttää kestäviä tuotteita. Saunan käyttö ja hygienia ovat myös tärkeitä osia saunomista. Suomalaisesta saunakulttuurista on monia harhaluuloja, joten on tärkeää ymmärtää oikeat käyttäytymissäännöt. Lopuksi, saunominen on harrastus, joka on osa maailmanlaajuista kulttuuria. On tärkeää kunnioittaa ja nauttia eri kulttuurien perinteistä. Lisää saunatuotteita löydät mm. verkkokaupasta saunassa.fi