• 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e
  • 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e

Lankojen pesu ja hoito-ohjeet

21.03.2022

Oikeilla pesu ja hoito-ohjeilla saat kudotut tuotteesi kestämään aikaa, kulutusta ja säilyttämään värinsä pidempään. Tuotteet pysyvät pehmeinä ja miellyttävinä käyttää.

Villasukat pestään usein liian kuumassa ja kuivataan kuivurissa. Villasukissa on nimensä mukaan villaa, joka ei kestä korkeita lämpötiloja. Kuivausrummun lämpötiloissa villasukat vanuttuvat nopeasti ja menettävät joustavuutensa. Kaikkein ihanteellista olisi pestä kaikki kudotut tuotteet käsin, mutta hektinen ja kiireinen maailman meno ei aina suosi tätä ihannetta.

Kuinka tuotteet sitten pitäisi pestä ja huoltaa?

Villasukat joissa on 75% villaa ja 25% polyamidia, kestävät kyllä konepesun. Lämpötila 40 astetta on aivan riittävä. Kuumempi pesulämpötila on turha, ja monesti villasukille riittää ihan tuuletuskin koska villan hyvä ominaisuus on juurikin likaa hylkivyys.

Villavaatteen hoidoksi ja huolloksi usein riittää tuuletus raittiissa ulkoilmassa. Konepesun kestävissä villa- ja villasekoitelangoissa suositellaan käytettäväksi hellävaraista villavaatteille tarkoitettua pesuohjelmaa. Pesuaineena suositellaan käytettävän nestemäistä, villavaatteille suunniteltua pesuainetta. Pestäessä villavaatteita käsin, huolehdi kunnollisesta huuhtelusta. Käytä reippaasti vettä. Älä koskaan kuivaa villavaatetta suorassa auringonvalossa. Aurinko haurastuttaa villaa ja haalistaa värejä.

Villa 75%, polyamidi 25% (esim. 7-veljestä)

Hellävarainen konepesu 40 °C.

Valkaisu kielletty.

Rumpukuivaus kielletty.

Tasokuivaus.

Yhden pisteen silitys.

Kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä

Käsin pestessä runsas huuhtelu

Akryylilangasta valmistetut tuotteet pestään hellävaraisesti, käyttäen 30-40 asteen villapesuohjelmaa. Vältetään kuivausrumpua ja akryylia ei tarvitse silittää.

Akryylin hyviä ominaisuuksia on sen pehmeys ja kuohkeus sekä miellyttävä tuntu ja ulkonäkö. Akryyli on myös kevyttä ja se kuivuu nopeasti sekä on helppo puhdistaa. Hinta on monesti villaa edullisempi. Akryylin huonoja puolia on sen sähköistyminen ja nyppyyntyminen.

Nyppyyntymistä voi vähentää hoitamalla akryylisen tuotteen pintaa nypynpoistolla aika ajoin ja sähköisyyttä vähentää oikean pesuaineen käyttö. Sähköisyyden poistamiseen on monia kikka kolmosia, mutta mainittakoon niistä tässä kohtaa yksi. Suihkuta akryylille vesi-huuhteluaine seosta. Laita suihkepulloon noin 2 dl vettä ja lisää ruokalusikallinen huuhteluainetta. Sekoita hyvin ja suihkuta vaatteelle.

Puuvilla on luonnon materiaali, joka on hengittävä kestävä ja monipuolinen. Mutta kuten muutkin luonnonmateriaalit, puuvilla kutistuu korkeissa lämpötiloissa. Myös värit saattavat haalistua liian korkeaa pesulämpötilaa käytettäessä. Pese puuvillatuotteet 30-40 asteen lämpötilassa ja vältä kuivausrumpua. Muotoile tuote hieman kosteana ja anna kuivua ilmavasti välttäen suoraan auringonpaistetta.