en-Macrame - solmuja

01/10/2021

" Makramee-solmeilu on saanut  luultavasti alkunsa 1200-luvun arabien kehittämänä. Arabikäsityöläiset solmivat tekstiilien päiden ylimääräiset langat reunakoristeiksi. Termi makramee tulee arabian kielen sanasta migramah, joka voi tarkoittaa reunakoristelua tai kirjottua huntua. Tekniikka siirtyi maurien mukana Espanjaan ja sieltä muualle Eurooppaan. Makramee saapui Englantiin 1600-luvun loppupuolella kuningas Vilhelm III:n hallitessa, ja 1800-luvun viktoriaaninen aikakausi oli tekniikan kulta-aikaa. Makramee-solmeilu on ollut suosittua merimiesten keskuudessa, jotka käyttivät tekniikkaa esimerkiksi koristeissa ja riippumatoissa. Myös Etelä- ja Keski-Amerikassa on käytetty erilaisia solmeilutekniikoita. 1900-luvulla makramee saavutti suosiota muun muassa hippiliikkeen keskuudessa" Lähteenä tälle historia pläjäykselle toimi Wikipedia. 

Tänä päivänä macramee solmeilu on meille käsillään tekeville ihmisille mukavaa ajankulua. Yksinkertaisia macramee solmeiluja pystyy tekemään melkeimpä kuka vaan meistä, jos on intoa ja tahtoa. Aina ei kuitenkaan tarvitse kaikkea tehdä itse. Joskus voi kaiken ostaa ihan valmiinakin.

Macrame seinäkoriste
Macrame seinäkoriste

Macrame koristeita voi solmia esimerkiksi seinälle, pöydälle, avaimenperiksi, servettirenkaiksi... Mielikuvitus on rajana. Itse olen solmeillut luonnonvärisestä puuvillalangasta seinäkoristeita, avaimenperiä, tyynynpäällsiä ja lasinalusia. Puuvillalankaa olen sitten värjännyt. Nyt keltaiseksi. Ehkä myöhemmin myös muilla väreillä. Kasvivärjäys kiinnostaa, joten tulevaisuudessa saatetaan nähdä paljonkin jänniä värejä.

Macrame servettirengas
Macrame servettirengas

Tämä servettirenkaaksi solmeiltu kaunis siiven mallinen macrame soveltuu kokonsa puolesta myös vaikka pyyheliinan pidikkeeksi, avaimenperäksi. Useampi näitä, ja seinäkoriste on valmis. Lisää vain puurima tai oksa josta laitat "siivet" roikkumaan. 

Jos intoa riittää voit kokeilla solmeilla itse esimerkiksi kukka-amppelin. Ohjeita löytyy mm. Kodin Kuvalehden sivuilta.

Jos käy niin, että amppelista tulee susi, voit tilata amppelin itsellesi tästä: macrame tuoteryhmä.