• 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e
  • 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 80 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Toimitus 4,90 e

Mikä on villasukkien oikea koko?

04.10.2022

Sukkia kudottaessa on hyvä tietää kuinka monta silmukkaa tulee mihinkin sukkaan, koska silmukoiden määrä määräytyy myös pitkälti oman käsialan mukaan, mutta suuntaa antavat taulukot löytyy esimerkiksi Novitalta. Novitan 7 veljestä taitaa ollakin suosituin sukkalanka vaikkakin valikoimaa on myös muilla valmistajilla. Tässä on Taito shopin tekemä sukkien mitta ja silmukka-taulukko joka on laskettu niin ohuille kuin paksuillekin langoille.

Itse tykkään käyttää nro 4 puikkoja ja varren silmukkamäärä riippuu varren mitasta. Yli polven ulottuvissa sukissa aloitussilmukka määrä on noin 60 ja kapenee kohti nilkkaa. Pääsääntönä kuitenkin, että koon 38 sukan nilkassa silmukoita on 48, silloin sukka istuu hyvin, eikä putoa kantapään alle. Jos sukkaa ei kavenna tai muotoile nilkassa, on hyvin usein ongelmana se, ettei sukka pysy jalassa ja rullaantuu aina jalan alle.

Sukan silmukkamäärä riippuu langan paksuudesta sekä minkä kokoisia puikkoja käytät ja myös käsialasta. Kannattaakin aina tehdä mallitilkku. Luo 20 silmukkaa ja kudo 20 kerrosta. Mittaa sitten tilkkusi leveys. Jos leveys on vaikka 10 cm, voit laskea kuinka monta kertaa tuo 10 senttiä menee tekemääsi sukan varteen ja luoda sen verran silmukoita.

Kudo varrelle mittaa niin paljon kuin haluat, tee kantapää joko yksinkertaisena tai vahvistettuna. Yksinkertaisessa kantapäässä oikea puoli neulotaan oikealla ja nurja vastaavasti nurjalla. Vahvistettu kantapää saadaan kutomalla oikealla puolella siten, että joka toinen silmukka nostetaan kutomatta ja joka toinen kudotaan normaalisti oikein. Nurjalla puolella kaikki silmukat kudotaan nurin. Yllä olevasta taulukosta löydät kantalapun kavennuksessa käytettävän silmukkajaon.

Kiilakavennuksen sukan lopussa voi tehdä mittataulukon mukaan oikean senttimäärän täyttyessä tai sitten kun pikkuvarvas on kudottu piiloon.

Aina kannattaa yrittää! Jos omista sukistasi ei sitten tulisikaan mitään voit kurkata Juuttisäkin valikoiman:

Villasukat naisille ja villasukat miehille