Muista Äitiä Juuttisäkin lahjakortilla!

  • 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 60 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Postikulut 5,50 e
  • 040 1743801
  • Ilmainen toimitus yli 60 e tilaukselle
  • info@juuttisakki.fi
  • Postikulut 5,50 e

Ekoprinttauksen ihanuutta

Vieraskynä postaus

14.3.2024

Olen aina ihaillut ekoprintattuja tuotteita, ne ovat viehättävät minua kauneudellaan ja luonnonläheisyydellään, ja voinen sanoa, että kun kokeilin ekoprinttausta ensimmäisen kerran itsekin, se vei mennessään. Luonnon väriaineilla värjääminen alkaa kasvien ja kukkien keräämisellä luonnosta, mistä oma uniikki ekoprintattu tuote saakin oikeastaan ideansa ja alkunsa. Kasvien ja kukkien väriaineet siirretään sitten vaikkapa omassa kotikeittiössä kankaalle väreiksi ja kuvioiksi, ja näin luonnon antimista ekoprintattu oma uniikki tuote on valmis käyttöön.

Ekoprinttaaminen on täynnä yllätyksiä. Tämä yllätyksellisyys tuo itse asiassa vain lisää jännitystä ja mielenkiintoa biovärjäykseen, jonka lopputuloksesta luonto päättää mitä se kulloinkin haluaa antaa. Kasvien kanssa tulee usein yllätyksiä, joten ekoprinttaamiseen kannattaakin asennoitua rennosti ja nauttia tekemisestä, sillä prosessina sitä ei kumminkaan pysty täysin kontrolloimaan. Sattumille ja luovuudellekin on siis annettava tilaa, joten kaiken kaikkiaan ekoprinttaus on tekniikkana hyvin innostava ja mielenkiintoinen.

Ekoprinttauksesta

Kevään edetessä luonto lisää tarjontaansa ja antaa ekoprinttaajille paljon mahdollisuuksia. Kevät ja kesä on kasvien lehtien ja kukkien suhteen ekoprinttaajan kulta-aikaa. Loppukesästä kasvien lehdet eivät luovuta juurikaan enää väriä, mutta esim. kielon lehdet antavat värinsä vasta niiden lakastuttua syksyllä. Olen saanut myös upeita ekoprinttauksia kankaaseen jopa syksyllä horsman pystyyn kuivunneista kukinnoista, joten kokeiluissaan kannattaa uteliaasti vain heittäytyä.

Ekoprintattujen kuvioiden muodostumiseen vaikuttaa moni tekijä, mm. se mihin vuodenaikaan kasvi on kerätty, mistä se on kerätty ja jopa maan kosteuspitoisuus. Myös kuivattuja kasveja voi käyttää ekoprinttaamiseen, mutta kasvit on liotettava ennen niiden käyttöä. Kesäaikaan kannattaakin kuivattaa kasveja talven ekoprinttailuja varten, toisaalta kasveja löytää myös kukkakaupoista ympäri vuoden. Värjäyksen lopputulokseen vaikuttavat myös puretteet ja värjättävä materiaali.

Luonnonmateriaaliset kankaat ovat parhaita ekoprinttaukseen. Ohuehkot puuvilla- ja pellavakankaat sopivat mainiosti tähän värjäystekniikkaan, kuten myös silkki- ja villakankaatkin. Myös värillisiä kankaita voi printtailla. Pienet kankaat sopivat hyvin tähän tekniikkaan eikä suuria kankaita käytännössä pysty oikein ekoprinttaamaan ellei ole mahdollista höyryttää niitä teollisilla välineillä.

Väriaineiden kiinnittämiseksi kankaat joudutaan usein purettamaan puretusaineella (esim. jauhemaista liotettavaa alunaa). Tällainen puretusaine toimii apuaineena kuljettamaan kasvin väriaineen kankaan kuituihin ja pitämään väriaineen kankaassa kiinni. Joissain kasveissa itsessään on luonnon omia puretusaineita (esim. nokkonen). Ilman puretteita kasveilla printatuista kuvioista tulee haaleita, ja ne haalistuvat entisestään tai katoavat kokonaan pesussa.

Värinkesto ekoprinttauksessa on samaa luokkaa kuin kasveilla värjäämisessä yleensä.

Kasveista kaikkein voimakkaimman kuvion ja sävyt antaa eukalyptuspuiden lehdet. Suomalaisista kasveista itse huomasin kokeiluissani koivun lehden ja pystyyn kuivuneen ja prässätyn horsman kukinnon antavan parhaat printit.

Keväällä ja alkukesällä hyviä kasveja ovat mesiangervo, vadelma, tuoksuvatukka, pelargonia, poimulehti, kurjenpolvi, ahomansikka ja tuoksuvatukka. Kesäisiä kasvivaihtoehtoja ovat myös tammi, pioni, vaahtera sekä akileijan ja ruusun terälehdet. Loppu-kesästä kannattaa kokeilla kurtturuusua, mäki- ja särmäkuismaa, daaliaa, orvokkia, mustasilmäsannaa, kultapiiskua, kosmoskukkaa, keijunmekkoa ja samettiruusua. Toisaalta mikä tahansa luonnon materiaali, jossa on väriaineita, myös luovuttaa niitä, joten uteliaasti kokeilemalla voi saada monenlaisia mielenkiintoisia printtejä erilaisille kankaille.

Ekoprinttaustekniikasta lyhyesti

Kankaiden kasvikuviot tehdään seuraavasti. Pesty ja kostutettu kangas puretetaan joko alunalla tai soijamaidolla (liotetaan alunavedessä tai maalataan kosteaksi soijamaidolla). Kasveista saa voimakkaampaa jälkeä dippaamalla niitä rautaveteen ennen niiden asettelua kankaalle. Printtitulos on aina tummempi mitä enemmän rautaa käytetään.

Kun kasvit on levitelty kankaalle, kangas asetellaan apukankaan päälle, kostutetaan, taitellaan ja rullataan tiukasti. Rulla sidotaan tiukasti kiinni ennen varsinaista printtausta. Kangasrullat höyrytetään 1,5-2 h esim. kattilassa, jossa on ritilä, myös mehumaija sopii tähän mainiosti. Kun kankaat on jäähtyneet, kasvit poistetaan. Kangas pestään aikaisintaan viikon kuluttua.

Ekoprintatut kankaat käytössä

Jos ekoprinttauksista ei tule mieleisiä, käsittelyn voi aina uusia. Myös lisäämällä kankaaseen muita tekniikoita esim. kirjontaa tai toista kangasta saat kankaasta mielenkiintoisen. Ekoprintatuista kankaista saa joko sellaisenaan kauniita käyttötavaroita tai ekoprintattuja kankaita voi yhdistää muihin kankaisiin tai töihin. Tässä muutamia töitäni, joihin olen käyttänyt omia ekoprintattuja kankaitani.

Kanamunien ekoprinttaus

Kankaiden lisäksi ekoprintata voi vaikkapa kananmunia. Koska keitetyt kananmunat syödään, luonnonmukaiset värit sopivat niihin mainiosti. Värien ei myöskään tästä johtuen tarvitse kestää pitkään. Kanamuniin olen kokeillut väriaineina mandariinin kuorta, kuusenkerkkähaudutetta, kahvia ja sitruunan kuorta. Keitettyihin kananmuniin käytin kasvin lehtiä ja kahvipapuja ekoprinnattaamiseen, kasvit pysyivät kananmunan pinnassa naylonsukalla sitomalla.

Ekoprinttaamalla luonnon kauneutta arkeen

Itse pidän ekoprinttaamista yhtenä mielenkiintoisena tekniikkana luonnonväriaineiden parissa. Menetelmä on helposti toteutettavissa ihan omassa keittiössä, sillä ekoprinttaamisessa käytettävät materiaalit eivät vaadi erillään olevia työskentelytiloja. Ja mikä ihaninta, ekoprintatuissa kankaissa säilyy aina oma uniikki tunnelmansa, joka on ajatonta ja luonnonkaunista, ympäri vuoden.

Olen kirjoittanut useita vuosia käsityöaiheisia artikkeleita blogissani Värikäs Kädenjälki. Artikkelistani Ekoprinttauksen yllättäviä lopputuloksia ja kokeiluja löydät ekoprinttaukseen ohjeet sekä paljon kuvia omista ekoprinttauksistani ja kokeiluistani.

Hakusanalla ekoprinttaus löytyy myös artikkeli kanamunien ekoprinttaamisesta, pellavatakista ja ekoprintausta mekostani. Vyölaukun ohjeet löydät vyölaukku - avainsanalla, puikkosäilyttimen (myös virkkuukoukku- ja lankasäilyttimen) säilytin - avainsanalla.

Olen myös kirjoittanut artikkelin ruokahävikillä värjäämisestä, joka on luonnonväreillä värjäämistä ruuan ylijäämillä ja hävikeillä. Sen voit halutessasi lukea täältä.

Toivon innostavani tämän artikkelin myöstä kokeilemaan tätä ihanaa ja yllättävää ekoprinttausta.

Tuija, Värikäs Kädenjälki -blogin kirjoittaja

Minua voi seurata myös Instagramissa ja Facebookissa.